Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν όλοι όσοι ήταν υπεύθυνοι την τελευταία εξαετία για την ασφάλεια του λιμανιού της πρωτεύουσας του Λιβάνου στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.
Η πολιτική ηγεσία της χώρας ορκίστηκε ότι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα πληρώσουν το τίμημα, αλλά αξιωματούχοι των τελωνείων τους επιστρέφουν το μπαλάκι των ευθυνών, υποστηρίζοντας ότι τους είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τον κίνδυνο, αλλά εκείνοι αδράνησαν. Κι όλα αυτά την ώρα που προκαλεί τεράστια αίσθηση μια φωτογραφία, η οποία φέρεται να δείχνει την αποθήκη 12 του λιμανιού της Βηρυτού γεμάτη με το άκρως εκρηκτικό χημικό λίπασμα νιτρικό αμμώνιο σε απλά σακιά, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.
Το φονικό φορτίο κατασχέθηκε από πλοίο με μολδαβική σημαία ιδιοκτησίας του Ρώσου επιχειρηματία Ιγκόρ Γκρετσούσκιν, που ζει στην Κύπρο με τη σύζυγό του Ιρίνα, κατά τη μεταφορά του από το Μπατούμι της Γεωργίας στη Μοζαμβίκη και αποθηκεύτηκε στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου παρέμεινε επί έξι χρόνια. Ο πρώην καπετάνιος του πλοίου Rhosus, Μπόρις Προσκόσεφ, είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη που παραχώρησε προ εξαετίας σε Ρώσους δημοσιογράφους ότι ο Γκρετσούσκιν το είχε εγκαταλείψει μαζί με το πλήρωμα. «Ο ιδιοκτήτης εγκατέλειψε το πλοίο. Το φορτίο είναι νιτρικό αμμώνιο, μια εκρηκτική ουσία. Έχουμε εγκαταλειφθεί και ζούμε επί δέκα μήνες σε μια πυριταδοποθήκη», είχε πει τότε.
Το πλήρωμα, Ουκρανοί, ως επί το πλείστον, κρατήθηκαν για σχεδόν ένα χρόνο στο πλοίο, προτού απελευθερωθούν, ενώ το φορτίο κατασχέθηκε και αποθηκεύτηκε στην αποθήκη 12.
Σε χθεσινή συνέντευξή του στο Radio Free Europe o καπετάνιος διέψευσε ότι το πλοίο αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα, υποστηρίζοντας ότι οι Αρχές του Λιβάνου απαγόρευσαν τον απόπλου του επειδή δεν καταβλήθηκαν τα τέλη ελλιμενισμού.
Oργή στο Λίβανο για την εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στην τραγωδία
«Η αποθήκευση νιτρικού αμμωνίου σε αστικό λιμάνι είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να περάσει ατιμώρητο. Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να καταδικάσω αυτό που έγινε. Είμαι ασφαλής, αλλά συγκλονισμένη. Έχασα φίλους, το διαμέρισμά μου κι αν ήμουν εκεί την ώρα της έκρηξης θα είχα χάσει και τη ζωή μου», δήλωσε η Ραγκίντα Ντεργκάμ του Beirut Institute.
Επίσημη πηγή που έχει γνώση των αρχικών ερευνών απέδωσε σε αμέλεια την έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο 135 ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων και καταστροφές εκτιμώμενου ύψους 15 δισ. δολαρίων. Η οργή των πολιτών βράζει κατά των πολιτικών που με τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση δεκαετιών βύθισαν τη χώρα σε οικονομική κρίση και με την αδιαφορία τους επέτρεψαν να συμβεί η έκρηξη στη Βηρυτό. Διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή του πρώην πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι κι ήρθαν στα χέρια με τους σωματοφύλακές του σ’ ένα επεισόδιο που αντανακλά την διογκούμενη οργή κατά των πολιτικών της χώρας στον απόηχο της προχθεσινής καταστροφής.
Είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα για το νιτρικό αμμώνιο – Τελευταία φορά πριν από έξι μήνες!
Ο Γενικός Διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, Μπάντρι Νταχέρ είπε ότι τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή. Αξιωματούχοι των τελωνείων φέρονται να ζήτησαν από τις Αρχές να μεταφέρουν το φονικό φορτίο από την αποθήκη 12 λόγω του κινδύνου που θεωρούσαν ότι συνιστούσε για την Βηρυτό και να το δώσουν στο στρατό ή να το πουλήσουν. «Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του, αλλά αυτό ουδέποτε συνέβη. Αφήσουμε στους ειδικούς και τους αρμόδιους να βρουν το γιατί», είπε ο Νταχέρ.
Μια άλλη πηγή προσκείμενη σε εργαζόμενο στο λιμάνι είπε ότι μια ομάδα ειδικών που επιθεώρησε το φορτίο του νιτρικού αμμωνίου πριν από έξι μήνες, είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν μεταφερθεί από εκεί «θα τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη Βηρυτό»…
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία στη Βηρυτό θα λογοδοτήσουν, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και «φίλους του Λιβάνου» να στείλουν βοήθεια.